Alt du skal vide om linser

Alt du skal vide om linser
Indholdsfortegnelse

Linser er en helt fundamental ingrediens i det indiske køkken. Vi har dog med årene erfaret, at linser kan bruges til meget andet end dahl og palak. Læs med her og bliv lidt klogere på de små, runde vidundere.

 

Dyrkning af linser

Der findes flere linsesorter i forskellige størrelser, former og farver. Fælles for dem alle er, at de er frø af nogle urter/bælgplanter i ærteblomstfamilien. De stammer fra den såkaldte "ægte linse", der kommer fra Centralasien og Mellemøsten, og de er allesammen fremdyrkede sorter. De har faktisk være dyrket i intet mindre end 11.000 år.

Det er ikke nemt at dyrke linser på vore breddegrader. Linserne har det med at blive udkonkurreret af ukrudt, da de vokser langsomt i det danske klima. Der er dog planer om, at der i fremtiden skal dyrkes mange flere vegetabilske proteinkilder herhjemme, herunder linser, for at skåne klima og miljø. Kødproduktionen er jo som bekendt yderst belastende for klimaet. At skabe mere diversitet i afgrøderne gavner desuden jordens frugtbarhed, men i dag udgør ris, majs og hvede stadig 60% af verdens afgrøder.

 

Linser og Kristendommen

Bibelen bugner mildest talt af måltider, hvilket siger os en masse om samtiden og kulturen på daværende tidspunkt. Og linser nævnes adskillige gange.

Der er eksempelvis fortællingen om Jacob, der franarrer sin egen tvillingebror, Esau, sin førstefødselsret. Fordi Esau lige akkurat kommer først til verden, betragtes han som den ældste, og med det kommer et væld af privilegier.

En aften kommer Esau hjem fra arbejde med rumlende mave, og Jacob ser sit snit til at gøre en god handel, mens broderen ikke tænker klart af ren sult.

Jacob tilbyder sin hamrende sultne bror en skål linser - dog ikke gratis. Han kræver til gengæld at overtage Esaus rettigheder som førstefødt. Og Esau giver sig.

Vi lover, at vi ikke kræver noget til gengæld for vores mange linse-opskrifter i bunden af denne artikel, så du kan roligt scrolle videre.

 

Kødfri og glutenfri med linser

Linser er naturligt glutenfri, og de er særligt populære i veganske og vegetariske kredse. Linser er nemlig en fremragende proteinkilde. Faktisk er proteinindholdet usædvanligt højt sammenlignet med andre fødevarer. Linser består af hele 27% protein, hvor kidneybønner til sammenligning "kun" består af 8%, og fersk kyllingebryst af 23% protein. Selvom kroppen nemmere "genkender" animalsk protein, kan man roligt supplere eller helt udskifte kødet med linser og stadig nå sit daglige proteinbehov.

Ønsker man at øge sit proteinindtag i det daglige, lyder anbefalingerne fra Fødevarestyrelsen ligefrem på, at vi øger vores indtag af planteproteiner fremfor animalsk protein. Langt de fleste af os spiser nemlig allerede rigeligt med kød.

Udover protein, er linser desuden propfyldt med antioxidanter og mineraler. De er også en god jernkilde.

Fordi linser indeholder masser af kostfibre, både de opløselige og uopløselige, sikrer de en super god mæthedsfornemmelse. Kostfibre er med til at understøtte en velfungerende fordøjelse, fordi de stimulerer tarmenes bevægelser og dermed sætter "fut" i tingene og forhindrer forstoppelse.

Mon ikke du efterhånden er overbevist om, at det kan være ganske fornuftigt at gøre linser til en helt naturlig del af en sund hverdag!

 

Tilberedning af linser

Linser sælges som kolonialvarer, typisk tørret, og der kan indimellem opstå tvivl om, hvorvidt linser bør lægges i blød eller ej, inden de koges. Vi kan dog fortælle, at det ikke er nødvendigt.

Tørrede bønner derimod, heriblandt sorte, hvide og brune bønner samt lima-, heste- og kidneybønner, skal alle lægges i blød i 10-12 timer, inden de koges. Grunden til dette er, at de indeholder mange lektiner, hvilket er giftigt i for store doser. Iblødsætningen nedbryder imidlertid de fleste af lektinerne.

Linser adskiller sig fra bønner ved at indeholde betydeligt mindre lektin. Det er derfor ikke nødvendigt at lægge linser i blød først. Du kan vælge at lægge de større, grønne linser i blød i nogle timer, da det reducerer kogetiden en smule, dog ikke med mere end 10 minutter.

Du kan i flere tilfælde udskifte både ris og kartofler med linser for at skabe lidt mere variation i kosten. Mange kødalternativer er baseret på linser, og både frikadeller, bolognese og kødboller kan nemt laves med linser. Det smager skønt, selv for en kødspiser.

Også i bagværk er linser hyppigt anvendt, når man ønsker at give maden et ekstra proteinboost.

Opskrifter med linser

Veganske kødboller med linser

Veganske kødboller med linser og kikærter


Indisk dahl

Indisk dahl


Linsefrikadeller

Linsefrikadeller


Krydret khrichri med brune ris og linser

Khichri med brune ris


Indisk lammegryde med linser

Indisk lammegryde med linser


Linsebolognese

Linsebolognese


Indiske belugalinser med aubergine

Indiske belugalinser med aubergine


Blomkålssalat

Blomkålssalat


Pølsebrød med linsemel

pølsebrød med linsemel


Boller med linsemel

boller med linsemel


Rødbedefrikadeller

rødbedefrikadeller


 

Kategori

Har du selv prøvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.


Har du spørgsmål eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.


Sociale medier