Du kender dem sikkert: Timian, basilikum, persille, oregano, mynte, citronmelisse – ja, og alle de andre mere eller mindre almindelige krydderurter. Men måske du ikke helt ved, hvordan du skal bruge de forskellige krydderurter og hvordan du får allermest ud af dem i madlavningen.
Friske krydderurter kan løfte en ret fra god til rigtig god. Og både det søde og det salte køkken kan nyde godt af et skud krydderurter.
Udover de mest gængse, som eksempelvis persille og basilikum, er der masser af fantastiske urter, som du endelig ikke skal holde igen med at integrere i køkkenet. Nogle finder du i supermarkedet, mens andre kan findes på skovturen.
Herunder vil vi gennemgå et udpluk af vores favoritter. Vi har inddelt dem i søde og salte krydderurter, og generelt gælder det, at de salte krydderurter ikke kan bruges i det søde køkken, mens flere af de søde godt kan bruges i det salte.
De salte krydderurter
Af salte krydderurter kan blandt andre nævnes:
Oregano: Oregano stammer fra Italien og Grækenland, og grækerne elsker at drysse den friske krydderurt ovenpå salater, mens italienerne er mere til at komme den på pizza og i tomatsauce. Tilføj gerne hakket, frisk oregano til vinagrette eller brug den i retter med fjerkræ eller skaldyr. Oregano og merian forveksles ofte med hinanden, om end merian er betydeligt mere delikat og sødere i sin smag.
Dild: Dildens lange, smalle blade har en meget særlig smag: Den er ret pikant og kan beskrives som en blanding af eukalyptus, cedertræ, citron og mynte. Dild skal bruges varsomt, da den nemt kan virke overdøvende.
Persille: Persille er en højtelsket krydderurt herhjemme, og den kan bruges i snart alle retter. Persille har en mild, græsagtig smag, der ikke virker overvældende eller overdøvende. Sammenlignet med kruspersille, tåler bredbladet persille bedre at blive opvarmet, hvorimod den dekorative kruspersille er særligt god som garniture eller tilsat til gryden i sidste øjeblik.
Koriander: Koriander er en krydderurt, der virkelig kan dele vandene: Enten elsker eller hader man koriander. De, som ikke er så vilde med koriander, beskriver gerne smagen som “sæbe”. Smagen er kraftig med en snert af anis, og så er den i høj grad elsket i Østen, Sydeuropa og Mellemøsten. Koriander er utroligt alsidig og giver virkelig en ekstra dimension til alt lige fra fisk og fjerkræ til salat, supper og stuvninger.
Ramsløg: Smagen af ramsløg er en blanding af hvidløg og purløg. Ramsløg kan hakkes fint og bruges som krydderi, eksempelvis ovenpå en god hakkedreng. Du kan også bruge de hele blade til at fylde i en hel kylling eller blandet i salaten. Ramsløgspesto er også rigtig lækkert! Denne ramsløgspesto er bl.a. lavet med mandler, mens den her ramsløgspesto er med ekstra ost!
Kørvel: En god gammel traver i det danske køkken, om end den har sine rødder i Asien. Smagen af kørvel er en blanding af estragon, anis og persille. Smagen kan også beskrives som en mild og helt spæd koriander. Ligesom koriander tåler smagsstofferne ikke for meget opvarmning. Kørvel er god til blandt andet æg, kylling og fisk.
Rucola: Rucola er generelt ikke for sarte sjæle, da der virkelig er knald på smagen her. Rucola anvendes især frisk til salat som et skarpt, krydret og bittert element. Du kan også komme den ovenpå pizzaen lige inden servering.
Purløg: Purløg skal først tilføjes til varme retter i det sidste minut af tilberedningen, da varmen ødelægger smagsstofferne og den delikate løgsmag. Purløg er skønt i forskellige dip og dressinger samt på bagte kartofler. Hak dem fint for virkelig at frigive smagen.
Salvie: Salvie er hyppigt anvendt i både det franske og italienske køkken. Salviens fjeragtige blade har en frisk, skarp smag, der giver et godt modspild til fede retter som flæskesteg, pølser, ål, og så videre. Salvie gør det dog også supergodt i andre knap så fede kødretter samt supper og saucer. Interesseret i et alternativ til bacon? Steg hele blade af salvie sprøde på panden eller i ovnen og tilsæt dem eksempelvis en cremet pastaret. Det har vi gjort i denne citronpasta med kylling og denne pasta med trøffel, parmesan og brunet smør. Således kan de sprøde, salte salviechips sagtens erstatte den salte sprødhed, vi elsker fra bacon.
Løvstikke: Løvstikke har en kraftig smag, der kan beskrives som en blanding af persillerod, pastinak, selleri og porre. Brug den i marinader og supper eller drys den ovenpå kød og grønt. Som én af de få krydderurter ødelægges løvstikkens smagsstoffer ikke ved kogning. Løvstikke anvendes også gerne i likørindustrien som en smagsgiver.
Peberrod: Peberrod har en skarp, sennepsagtig smag, der imidlertid svækkes ved tilberedning. Brug for eksempel peberrod i saucen til den klassiske kogte eller sous vide-tilberedte torsk, på pariserbøffen eller til tatar.
Timian: Timian passer godt sammen med mange andre friske krydderurter, særligt rosmarin, persille, oregano og salvie. Med sin let jordagtige smag passer den godt til kød som svin, lam, gås og and. Bladene er ret små, hvorfor de som regel ikke behøver at blive hakket. Brug gerne hele stængler af timian til at fylde i for eksempel helstegt kylling, som det er gjort i denne opskrift.
Alle ovenstående krydderurter er rigtig lækre i diverse varme retter, friske og lune salater samt til pesto eller salsa. I denne tomatsalsa er der blandt andet brugt bredbladet persille, og i denne bruges der blandt andet dild og mynte.
Generelt kan et lille nip friske krydderurter være svaret, når du synes, at maden mangler et delikat, raffineret og subtilt element. Andre gange kan det være flere håndfulde, der er brug for. Prøv dig frem og lad dig ikke begrænse af, hvad man “normalt” bruger i en given sammenhæng. Eksempelvis laves pesto som regel med basilikum, men du kan med fordel prøve at udskifte basilikum med ramsløg. Bland også gerne krydderurterne på kryds og på tværs, når du laver pesto, eksempelvis med koriander og / eller persille. Det er kun urter med bløde blade, der egner sig til pesto.
Til hjemmelavet friskost er det også lækkert at blande krydderurterne. Du kan eksempelvis lade dig inspirere til forskellige spændende smagskombinationer i denne opskrift.
De søde krydderurter
Af søde krydderurter kan blandt andre nævnes:
Mynte: Mynte er hyppigt brugt i det søde køkken, eksempelvis i eller ovenpå is, chokolade, med videre. I Middelhavsområdet bruger man ofte mynte til lam og i frugt- eller grønne salater. Bland også gerne mynte i saft, drinks og cocktails for et lækkert rundt touch.
Basilikum: Basilikum kan med rette kaldes ét af de vigtigste krydderter i gastronomiens verden. Basilikum har noter af lakrids og nellike og bruges ofte til pesto, i saucer, supper, salater og sandwiches. Basilikum passer særligt godt sammen med tomat.
Estragon: Estragon stammer fra Sibirien og det vestlige Asien, men er meget udbredt i det franske køkken – var der i øvrigt nogen, der sagde sauce bearnaise? Estragon har en sød, pebret og lakridsagtig aroma, der passer godt til fisk, æg og fjerkræ. Da varme ødelægger smagsstofferne, skal estragon først tilføjes helt til sidst i madlavningen eller bruges som garniture.
Citronmelisse: Citronmelisse har en kraftig duft og smag af citron og anvendes ofte til saucer eller dressinger til lyst kød, fjerkræ og fisk samt te og saft. Du kan også prøve at putte dem i isterninger til drinks eller andre friske sommerlige drikke.
Citrongræs: Citrongræs er en klassiker i det thailandske køkken, og den smager krydret og citrusagtigt, men helt uden den bitterhed, man kender fra citrusfrugter. Citrongræs anvendes gerne til retter med kylling eller fisk samt salater og supper.
Rosmarin: Rosmarin er én af de mest aromatiske og kraftige af alle krydderurter. De granagtige blade har en udtalt citronaroma kombineret med fyrretræ. Dette passer særligt godt sammen med lam, svinekød, på pizza og i tomatsaucen. Da rosmarin har en så kraftig smag, skal du være påpasselig med mængden.
Fennikel: Smagen af fennikel minder meget om anis og lakrids, og i Middelhavsområdet bruges bladene gerne i mayonnaise og diverse saucer. Fennikel egner sig særligt godt til fisk, men du kan også bruge den i brød og kager. I alkohol bruges fennikel både til gin, snaps og i produktionen af absint.
Krydderurter og krydderier til kød
I udgangspunktet er ikke alle krydderurter lige velegnede til alle retter. Nu er det ikke vores stil at komme med nogen løftede pegefingre, da der altid skal være plads til leg og eksperimenter, ligesom det jo også er et spørgsmål om smag og behag. Derfor skal du blot se følgende oversigt som generelle guidelines og bruge den som inspiration.
Oksekød:
- Basilikum
- Estragon
- Kørvel
- Merian
- Mynte
- Pebermynte
- Timian
- Persille
- Rosmarin
- Salvie
- Oregano
- Kommen
- Peberrod
- Løvstikkefrø
Lammekød:
- Dild
- Basilikum
- Mynte
- Kørvel
- Citronmelisse
- Rosmarin
- Timian
- Persille
- Merian
- Løvstikkefrø
Vildt:
- Enebær
- Salvie
- Merian
- Laurbær
- Basilikum
- Løvstikke
- Kanel
- Rosmarin
Krydderurter og krydderier til fisk og skaldyr
Mager fisk:
- Persille
- Peberrod
- Mynte
- Purløg
- Salvie
- Fennikel
- Dild
- Merian
- Estragon (særligt til bagt / grillet fisk)
- Timian (særligt til bagt / grillet fisk)
Fed fisk:
- Timian
- Basilikum
- Fennikelfrø
- Estragon
- Purløg
- Rosmarin
- Dild
- Merian
- Kørvel
Skaldyr:
- Timian
- Salvie
- Estragon
- Løvstikke
- Laurbær
Krydderurter og krydderier til fjerkræ
Kylling:
- Purløg
- Estragon
- Fennikel
- Merian
- Timian
- Rosmarin
- Kørvel
And:
- Estragon
- Laurbær
- Salvie
- Merian
- Estragon
Krydderurter og krydderier til svinekød
Generelt svinekød:
- Fennikel
- Kørvel
- Timan
- Salvie
- Rosmarin
- Merian
- Koriander
- Citronverbena
Skinke:
- Rosmarin
- Oregano
- Persille
- Enebær
- Merian
- Peberrod
- Mynte
- Sennep
Krydderurter og krydderier til desserter
Kager:
- Fennikel
- Kanel
- Kardemomme
- Ingefær
Frugtsalat:
- Citronmelisse
- Mynte
- Rosmarin
- Ingefær
- Kardemomme
Andre anvendelsesmuligheder
Brød og boller:
- Timian
- Oregano
- Rosmarin
- Basilikum
- Dild
- Fennikel
- Koriander
- Purløg
- Løvstikkefrø
- Kommen
- Brændenælde
Krydderolie:
- Rosmarin
- Estragon
- Mynte
- Timian
- Merian
- Fennikel
- Citronverbena
- Basilikum
Kryddereddike:
- Estragon
- Mynte
- Rosmarin
- Fennikel
- Citronmelisse
- Dild
- Kørvel
- Laurbær
Kryddersnaps:
- Fennikel
- Brændenælde
- Basilikum
- Timian
- Salvie
Salater:
- Estragon
- Dild
- Timian
- Purløg
- Citronmelisse
- Mynte
- Basilikum
- Koriander
- Merian
Generelle tips til friske krydderurter
- Læg de friske krydderurter på et fugtigt klæde eller viskestykke og pak det løst rundt om urterne. Læg det hele i en plastikpose og luk den til, så den er fyldt op med luft. På denne måde kan urterne holde sig friske i køleskabet i op til 5 dage.
- Sæt stænglerne i et glas med et par centimeters vand i bunden. Stil glasset i en lukket plastikpose og opbevar det enten på køl eller på køkkenbordet. Udskift vandet hver anden dag. Med denne metode kan de fleste krydderurter holde sig friske i op til en uge.
- Opvarmning ødelægger i de fleste tilfælde friske krydderurters smag, hvorfor de helst skal tilsættes retten helt til sidst.
- Du kan bringe nyt liv til “trætte” og slatne krydderurter ved at klippe en centimeter af bunden af stænglerne og sætte dem i isvand i et par timer.
- Dyrk dine egne krydderurter derhjemme. På den måde kan du nøjes med at “nippe” de blade af, du skal bruge, og så har du altid adgang til friske krydderurter.
- Vent med at vaske krydderurterne til lige inden, de skal bruges.