Alt du skal vide om kanel

Alt du skal vide om kanel
Indholdsfortegnelse

Der er en række krydderier, man næsten er garanteret at finde på danskernes krydderihylde: Peber, oregano, basilikum, paprika, gul karry... og stødt kanel. Blot for at nævne nogle få.

Sammen med lakrids, der gennem de senere år ligeså har fundet vej til danskernes køkkener, er kanel et krydderi, der adskiller sig en del fra de øvrige. Kanel har nemlig en overvejende sød aroma.

Lige efter peber, anses kanel som det allervigtigste krydderi i verden, og de fleste af os har set en kanelstang - men har du nogensinde tænkt over, hvad disse barklignende stænger i grunden er og hvor de kommer fra?

Alt du skal vide om kanel

 

Kanel i naturen

Det er ikke så underligt, at kanel ligner ruller af bark. Det er nemlig akkurat, hvad det er: Kanel kommer fra den inderste bark i kaneltræerne, og der findes en række forskellige kaneltræer: Blandt andre Ceylon, Cassia (Kassia), Saigon og Korintje.

 

Ceylonkanel

Ceylonkanel, også kaldt "ægte kanel", kommer fra et stedsegrønt træ ved navn Cinnamomum verum. Træet, med sit knap så mundrette navn, stammer oprindeligt fra Sri Lanka, men dyrkes også kommercielt i Brasilien og Egypten samt på Sumatra og Java. Sri Lanka er kendt for at have den bedste ceylonkanel.

 

Kassiakanel

Kanel fra kassiatræet, Cinnamomum cassia, der oprindeligt stammer fra Kina, er både kraftigere i smagen og betydeligt billigere end ceylonkanel. Det er imidlertid også kassiakanel, der er årsagen til det kanelpostyr, der har været inden for EU. Kassiakanel indeholder nemlig stoffet, kumarin, der i store mængder er giftigt. I ægte kanel er indholdet af kumarin derimod forsvindende lille.

Hvor kanelstænger fra kassia er utroligt hårde, er kanelstænger fra ceylon så bløde, at du faktisk kan tygge i dem.

Det fremgår altid af varedeklarationen, om der er tale om ceylon- eller kassiakanel, men herhjemme er det typisk kassiakanel.

 

Brugen af kanel


I det søde køkken

De fleste danskere i dag bruger kanel som en smagsgiver i det søde køkken. At komme kanelsukker eller stødt kanel ovenpå risengrøden er for mange af os helt naturligt. Kanelsukker er blot en blanding af stødt kanel og sukker, der ofte købes færdigblandet, men også sagtens kan blandes selv. Blandingsforholdet er en smagssag, men en én teske kanel til to spiseskeer sukker plejer at være passende.

 

I det salte køkken

I de nordafrikanske og mellemøstlige køkkener er kanel hyppigt brugt i flere kødretter. I eksempelvis det afrikanske køkken, hvor blandt andet stuvninger og karryretter er meget populære, kombinerer man gerne kanel med tørret frugt, ingefær, koriander, spidskommen og chili med videre, hvilket må siges at være noget ulig den måde, vi danskere plejer at bruge det søde krydderi.

 

Uden for køkkenet

Kassiakanel kan spores helt tilbage til gamle kinesiske skrifter dateret til 2.800 år før Kristi fødsel. Her brugte man kanel både i madlavningen og i medicinsk øjemed.

Egypterne, der importerede kanel 2.000 år før Kristi fødsel, brugte det som en del af balsameringsprocessen, og i antikken, eksempelvis i Rom, var både ceylon- og kassiakanel så bekosteligt, at det blev brugt som gaver blandt de kongelige. 

 

Opskrifter med kanel


Søde retter med kanel:

Bradepandekager med æbler

Bradepandekage med æbler


Kanelkage

Kanelkage


Æbletærte

Æbletærte


Rabarbertærte

Rabarbertærte med flettet låg


Gulerodskage

Gulerodskage


Galette

Efterårsgalette med æbler, makroner og flødecreme


Cookies

Cookies med tranebær


 

Salte retter med kanel:

Chili con carne

Chili con carne


Chili con carne med chokolade

Chili con carne med chokolade og kanel


Chicken Tikki Masala

Chicken tikka masala


Stegt kylling

Stegt kylling


Sund moussaka

Moussaka


Dukkah

Dukkah


 

Bagværk med kanel:

Kanelsnegle

Kanelsnegle


Kanelsnegle

Lækre svampede kanelsnegle


Kanel snegle

Kanel snegle


Kanelsnurrer

Kanelsnurrer


Kanelsnegle med frosting

Kanelsnegle med frosting


Boller med æbler og dadler

Boller med æbler og dadler


Græskarbrød

Græskarbrød


Havregrynsboller

Havregrynsboller

 

Andre retter med kanel:

Risengrød

Risengrød


Havregrød

Havregrød med æbler, mandler og kanelsukker


Overnight oats

Overnight grød


Efterårsgrød

Efterårsgrød


Glutenfri grød

Glutenfri grød med æble og kanel


Syltede grønne tomater

Syltede grønne tomater


Æblepandekager

Æblepandekager

Kategori

Har du selv prøvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.


Har du spørgsmål eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.


Sociale medier