Alt du skal vide om græskar

Alt du skal vide om græskar
Indholdsfortegnelse

Hvad er græskar egentlig?

Hvis vi siger græskar, tænker du så uhyggelig Halloween-pynt eller vildt lækker aftensmad? Personligt hælder vi til det sidste.

Jo mindre man ved om¬†gr√¶skar, jo mere knytter man nok ordet til en bestemt amerikansk h√łjtid. Gr√¶skar er dog meget mere end som s√•, og gr√¶skarfamilien er n√¶sten uoverskueligt stor.

Græskar kan inddeles i to kategorier, nemlig sommergræskar og vintergræskar.

 

Forskellen på sommergræskar og vintergræskar

Under gr√¶skar¬†h√łrer ogs√• bl.a.¬†squash¬†(ogs√• kaldt zucchini eller courgette)¬†og¬†agurker - i¬†hvert fald set med de botaniske briller. Det er ikke ligefrem disse gr√łntsager, de fleste af os har i tankerne, n√•r vi omtaler gr√¶skar i dagligdagen.

Disse g√•r under betegnelsen sommergr√¶skar. F√¶lles for sommergr√¶skar er, at de¬†er sm√•, umodne gr√¶skar med en meget tynd skal. De er som regel gr√łnne og aflange, og s√• har de en forholdsvis kort holdbarhed.

Sommergr√¶skar vokser hurtigt, og planterne giver typisk et meget stort udbytte, s√• det kan v√¶re sv√¶rt at f√łlge med, hvis man selv har dem i haven.

Vintergræskar er de græskar, som mange af os vil betegne som "rigtige" græskar, dvs. eksempelvis Halloween-græskar, Hokkaido-græskar og butternutsquash.

Disse gr√¶skar er l√¶nge om at udvikle sig, og farven g√•r gerne fra at v√¶re gr√łn til orange eller gullig, om end modne gr√¶skar ogs√• kan v√¶re gr√łnne, hvide og¬†stribede.

I denne artikel skal vi se nærmere på de såkaldte vintergræskar og hvordan du får mest ud af dem i din madlavning.

 

Et gammelt indiansk bær

Gr√¶skar anvendes som regel som gr√łntsager, men de er egentlig b√¶r. B√¶r defineres ved at vokse fra plantens blomster og indeholde¬†minimum √©t fr√ł. Gr√¶skar indeholder masser af fr√ł - eller kerner, om man vil - der kan ristes¬†og spises.

Alle de græskar, vi kender i dag, både sommer- og vintergræskar, kommer fra én og samme græskarsort: Den 10.000 år gamle Cucurbita Pepo, der stammer fra Sydamerika.

I dag dyrkes græskar i seks ud af syv kontinenter - også i Alaska, ja! Antarktis er det eneste kontinent i verden, hvor græskar ikke kan overleve.

 

Verdens græskarhovedstad

Den¬†amerikanske by¬†Morton¬†i staten Illinois er selvudn√¶vnt "gr√¶skarhovedstad". Det er nemlig her virksomheden, Libby's Pumpkin, der er ejet af Nestl√©, h√łrer til.

Libby's Pumpkin st√•r angiveligt for 85% af de gr√¶skar, der s√¶lges p√• d√•se verden over, og hvert √•r i september afholder byen en stor, fire dage lang gr√¶skarfestival, hvor man hylder gr√¶skar p√• alle t√¶nkelige og ut√¶nkelige m√•der. Er du √¶gte gr√¶skarentusiast, er denne uden tvivl et bes√łg v√¶rd.

 

Græskar i madlavningen

Hvor sommergr√¶skar ofte spises r√•, b√łr vintergr√¶skar altid tilberedes. De er l√¶kre b√•de most, bagt eller blendet til en cremet suppe.

√Üble, citron og ingef√¶r er tre smagsgivere, der passer rigtig godt til gr√¶skar. Skal du lave gr√¶skarsuppe, kan du pr√łve at lave den med bagekartofler, da de kan g√łre suppen endnu mere fyldig og cremet.

Du kan ogs√• bruge gr√¶skar i¬†salater, enten som et tilbeh√łr til aftensmaden eller som et m√•ltid til frokost.

Gr√¶skar kan ogs√• anvendes i ravioli, hvis man er glad for denne italienske klassiker, eller du kan pr√łve at komme dem i bagv√¶rk.

Der findes forskellige slags græskar, og de er alle gode på hver deres måde.

 

St. Martins (Halloween-græskar)

De græskar, vi typisk bruger til Halloween, er af en sort ved navn St. Martins. Disse kan blive utroligt store.

Halloween-gr√¶skar kan sagtens bruges i madlavningen, hvilket vi selv har gjort nogle gange (vi har f.eks. lavet gr√¶skart√¶rte, gr√¶skarpur√© og syltede gr√¶skar), men vi vil ikke betegne Halloween-gr√¶skar som helt ideelle spisegr√¶skar. K√łdet er noget mere¬†trevlet sammenlignet med andre spisegr√¶skar, du finder i supermarkedet, og smagen er heller ikke n√¶r s√• rund og delikat.

 

Hokkaido-græskar

Hokkaido-gr√¶skar er √©t af de mest popul√¶re spisegr√¶skar herhjemme. Dette sk√łnne gr√¶skar er opkaldt efter den japanske √ł, Hokkaido, hvor det oprindeligt stammer fra.

Hokkaido-gr√¶skar er noget mindre end Halloween-gr√¶skar, og det er √©n af de gr√¶skarsorter med det fineste og m√łreste k√łd. K√łdet er en anelse mere t√łrt og h√•rdt i r√• tilstand, men det har ingen betydning for smagsoplevelsen efter tilberedning.

Hokkaido har en mild og s√łdlig smag og egner sig godt til b√•de det s√łde og det salte k√łkken. Det faste k√łd indeholder masser af stivelse, der g√łr det helt perfekt til mos og pur√©.

Det kan kræve lidt arbejde at få stukket kniven ned gennem den tykke skal og det hårde indre, så her skal man gerne have fat i en god, skarp kniv og "lirke" den ned gennem græskarret.

 

Butternutsquash

Butternut squash er det "hæfteplasterfarvede" og klokkeformede græskar, du garanteret har set i supermarkedet henover efteråret.

Indeni er butternutsquash kraftigt orange, og smagen er l√¶kker¬†n√łddeagtig. Kernerne er samlet i den buttede ende og fjernes nemt, hvis gr√¶skarret fl√¶kkes p√• den lange led f√łrst.

Du kan bruge butternutsquash¬†i b√•de det s√łde og salte k√łkken, men de er s√¶rligt gode til supper og desserter.

 

Opskrifter med græskar

Græskartærte

Græskartærte


Ristede græskarkerner

Ristede græskarkerner


 

Glutenfri græskarkage (Halloween kage)

Græskarkage


Hokkaido græskarsuppe

Hokkaido græskarsuppe


Syltede græskar

Syltede græskar


Ravioli med græskar og ricotta

Ravioli med græskar og ricotta


Hasselback butternutsquash

Hasselback butternutsquash


Toast med brie og bagt gr√¶skar og r√łdl√łg

Toast med brie og bagt gr√¶skar & r√łdl√łg


Bagt græskarpure

Bagt græskarpure


Hokkaido salat

Hokkaido salat


Græskarsuppe

Græskarsuppe


Gr√¶skarsuppe med ristet palmek√•l, gr√¶skarkerner og s√łde √¶bler

Gr√¶skarsuppe med ristet palmek√•l, gr√¶skarkerner og s√łde √¶bler

Kategori

Har du selv pr√łvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.


Har du sp√łrgsm√•l eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.


Sociale medier