Alle de gode nødder

Alle de gode nødder
Indholdsfortegnelse

Nødder, frø eller bælgfrugter?

Den botaniske definition af nødder er meget specifik. Mens mandler, cashewnødder, valnødder og pistacienødder teknisk set er frø, og peanuts er bælge, er hasselnødder noget, der i botanikkens verden betragtes som vaskeægte nødder.

Inden for gastronomien bruger vi termen "nødder" temmelig løst, da de alle overordnet set kan det samme, nemlig bidrage med en sød, rund fedme og et godt bid.

Her skal vi se lidt nærmere på de forskellige nødder og deres mange, fantastiske egenskaber i køkkenet og madlavningen.

Saltede mandler

 

Danske nødder

Nøddetræer trives generelt godt på vore breddegrader, og det er derfor forholdsvis nemt at starte sin egen lille nøddeproduktion op derhjemme. 

De mest almindelige nøddetræer herhjemme er hasselnødder og valnødder, men derudover findes også både sødmandel, ægte kastanje og hjertenød (også kaldt japansk valnød).

I supermarkederne er det muligt at købe tørrede nødder året rundt, og disse er som regel knækket på forhånd. Efterhånden som vi nærmer os julemåneden, vil supermarkederne og grøntafdelingen begynde at bugne af tørrede, uknækkede valnødder og hasselnødder. Disse er høstet fra omkring august måned og frem til oktober, hvorefter de tørres, så de er klar til jul. Det er i øvrigt en god idé at gå efter så lyse valnødder som muligt. Des lysere de er, des bedre kvalitet.

 

Tør dine egne nødder

Har du selv adgang til helt friske nødder, er det ikke svært at producere dine egne tørrede nødder. Når nødderne tørres, bliver smagen langt dybere, rundere og mere fyldig, ligesom tørringen naturligvis også forlænger holdbarheden.

Der er forskellige metoder, du kan vælge at gøre brug af, men det absolut vigtigste er under alle omstændigheder, at nødderne tørres korrekt, dvs. så de hverken skrumper ind eller mugner. Nøgleordene er tørke, varme og ventilation. Hvor lang tid det tager at tørre nødder, afhænger af den valgte metode og hvilke nødder, der er tale om.

 

I et fyrrum eller deslige

Hvis du har et godt ventileret fyrrum eller et andet rum, der er både varmt, tørt og ventileret, kan du bruge det til at tørre nødder i. Spred nødderne ud på et lagen eller noget avispapir, enten på gulvet eller på et bord, og lad dem ligge. Det kan tage op til tre uger, før tørringsprocessen er fuldendt, men allerede efter en uge kan du begynde at teste nødderne. Du ønsker nemlig heller ikke at tørre dem for længe, da de kan skrumpe ind og bliver kedelige. Knæk en nød og smag på den: Er smagen lækkert "tør", og ser den også tør ud, så er nødderne klar.

 

I ovnen

Har du ikke et fyrrum el.lign. kan du også forsøge dig med at tørre nødderne i en ganske almindelig ovn.

Temperaturen skal stå på mellem 100 og 120 grader celsius. Fordel nødderne på en bageplade og giv dem et lille kvarters tid. De skal vendes, når de er halvvejs.

 

På radiatoren eller oliefyret

En tredje mulighed er at lægge nødderne ovenpå radiatoren eller oliefyret. Fordi nødderne på denne måde udsættes for en del hårdere varme, tager tørringen typisk ikke mere end en uge. Test dem efter cirka 5 døgn.

 

I en dehydrator

Den absolut nemmeste metode er nok at bruge en dehydrator. En dehydrator er nemlig ikke kun smart til at tørre dit eget bacon eller lave sprøde flæskesværbananchips og æblechips.

Hvis du er interesseret i at vide mere om, hvad en dehydrator kan bruges til, så læs med her. så kan du blive meget klogere i denne artikel

 

Nødder er sunde

Nødder er geniale som et lille sundt mellemmåltid, når sulten melder sig. Sammen med et glas vand kan en lille håndfuld nødder være tilstrækkeligt til at stabilisere blodsukkeret.

Særligt valnødder, mandler og hasselnødder har et højt indhold af omega-3, som mange af os godt kunne bruge lidt mere af. Omega-3 er antiinflammatorisk og beskytter blandt andet mod hjertekarsygdomme.

Valnødder er rige på E-vitamin og antioxidanter. Antioxidanter er plantens naturlige beskyttelse mod skadedyr og andre angreb, hvorfor de menes også at kunne beskytte cellerne i menneskekroppen. De skulle angiveligt kunne bekæmpe nogle af de frie radikaler, vi har i kroppen, omend det endnu ikke er videnskabeligt bevist.

Det er dog videnskabeligt bevist, at bare 30 gram nødder om dagen er tilstrækkeligt til at give os de mange sundhedsmæssige fordele, de enkelte nødder besidder. 30 gram svarer til cirka en håndfuld.

Mandler, hasselnødder og cashewnødder er nogle af de nødder, der har et ekstra højt indhold af magnesium. Magnesium har blandt andet en afslappende effekt på musklerne, hvorfor lidt nødder inden sengetid faktisk kan gavne søvnen.

 

Nødder i madlavningen

Nødder kan anvendes på mange måder. Til jul er det nærmest en hel tradition at sidde og knække nødder, når der inviteres til juleklip og -knas, men derudover kan de bruges som smagsgiver i alt lige fra morgenmad til desserter.

Bliver vi hængende lidt i julegenren, så er valnødder jo helt obligatoriske i waldorfsalaten. Har du i øvrigt prøve at lave en rød waldorfsalat med rød spidskål?

Skal morgenmaden have et gigantisk løft, kan nødder, både på egen hånd og sammen med lidt frisk frugt, være svaret. Drys forskellige hakkede nødder udover yoghurt, skyr, havregryn, overnight oatshavregrød eller chiagrød, eller bland dem i den hjemmelavede müsli.

Hold dig heller ikke tilbage med at bruge nødder i bagværk, hverken inden for det salte eller søde køkken. Nødder giver eksempelvis et rigtig godt bid i cookiesbrownies og chokoladekage. Og skal du lave Sachertorte, er hasselnødder jo på ingen måde til at komme udenom.

Nu vi alligevel er inde på hasselnødder, så er vi jo også nødt til at nævne nutella! Brug nutellaen som smørepålæg eller til at komme i kage.

Du kan også komme nødder i salaten for at gøre tilbehøret til aftensmaden lidt mere interessant. Prøv for eksempel at lave en blomkålssalat med mandler, skovsyre og parmesan. Det finder du en opskrift på lige her. Du kan også lave denne røde spidskålssalat med røde druer og mandler.

Er du til smørstegt blomkål, kan hakkede nødder udover give et lækker crunch.

Står den på helstegt kylling til aften, kan det være, at du kan finde inspiration i denne opskrift, hvor hasselnødder, honning og masser af varme krydderier giver en smagseksplosion af dimensioner!

 

Opskrifter med nødder

Opskrifter med peanuts

Mazarinkage med peanuts

Mazarinkage med peanuts


Chokolade karamel peanuts tærte

Chokolade karamel peanuts tærte


Mini müslitærter med yoghurt og bær

Mini müslitærter med yoghurt og bær


Brownie med peanuts

Brownie med peanuts


Peanut butter

Peanutbutter


Peanut-limedressing

Peanut-limedressing


Chocolate peanut-butter cookies

Chokolate Peanut-Butter Cookies


Snickerskage

Snickerstærte


Syndig og lækker snickerskage

Snickerskage


Peanutsnegle

Peanutsnegle


Chokolade muffins med peanutskrokant

Chokolade muffins med peanutskrokant


Nemme P-tærter

Nemme p-tærter


 

Opskrifter med hasselnødder

Nutella

Nutella


Nøddehapsere småkager

Nøddehapsere småkager


Millionaires shortbread

Millionaires shortbread


Dukkah

Dukkah opskrift


Bagte jordskokker med æble- og hasselnøddedressing

Bagte jordskokker med æble- og hasselnøddedressing


Kiksekage med kondenseret mælk og hakkede hasselnødder

Kiksekage med kondenseret mælk


Pandestegt helleflynderfilet med smørristede hasselnødder

Pandestegt helleflynderfilet


Små kager med kokos, chokolade og knasende hasselnødder

Små kager med kokos og chokolade


Speltotto med ærter, citron og hasselnødder

Speltotto med ærter, citron og hasselnødder


 

Opskrifter med valnødder

Jordbærsalat

jordbær1


Svampet chokoladekage med valnødder

Svampet chokoladekage med valnødder


Salat med hindbær, æble og valnødder

Salat (1)


Overnight grød med hakkede valnødder

Overnight grød


Lagkage med marengsbunde, mokkacreme, bær og valnødder

Lagkage med mokkacreme, bær og marengsbund


Karameliserede valnødder

Karamelliserede valnødder


Salat med rød spidskål, ristet grønkål, syltede tranebær og valnødder

Salat med rød spidskål, ristet grønkål, syltede tranebær og valnødder


 

Opskrifter med cashewnødder

Vegansk citrontærte med cashewfyld

Vegansk citrontærte_0


 

Opskrifter med mandler

Chokolademousse fra Madeira

chokolademousse


Soya mandler i ovn

Soya mandler i ovn


Kandiserede mandler

Kandiserede mandler


Brændte mandler

Brændte mandler (1)


Bagt grød med bær og mandler

Bagt grød med bær og mandler


Mandelsmør

mandelsmør


Saltmandler

Saltmandler (2)


Hjemmelavet Toblerone

Hjemmelavet toblerone


 

Opskrifter med diverse nødder

Brombærcrumble med nødder og saltkaramel

Brombær crumble


Hvide rocky roads

Hvide Rocky Roads (2)


Nøddetærte

Tosca nøddetærte


Den sunde snickers

Den sunde snickers (4)


Hjemmelavet müslibar

müslibar (2)


 

Kategori

Har du selv prøvet denne opskrift?

Vi elsker, når du deler dine resultater med os! Nævn os med tagget @GastroFun.dk på dine billeder på Instagram, så vi kan se, hvordan det gik.

Du kan også bruge tagget #gastrofundk.


Har du spørgsmål eller kommentarer til opskriften?

Skriv en kommentar nedenfor - eller find os på Instagram eller Facebook.


Sociale medier