ANNONCE
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

3 gode råd til at kombinere vin med mad

REDAKTION | 1. maj 2023

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold.

Når du skal parre vin med mad, er det vigtigt at være opmærksom på, at du ikke nødvendigvis får det bedste resultat, når du vælger den mest eksklusive vin. I stedet handler det om at vælge den vin, som passer bedst sammen med den ret, du serverer, og her er det underordnet, om der er tale om en dyr eller billig vin. Læs mere her.

1: Vælg en vin, der matcher madens smagsprofil

Smagsprofilen er en afgørende faktor, når det du skal kombinere vin med mad. Det er vigtigt at tage højde for, hvilke smagsnuancer der er til stede i retten, og hvordan de kan matche eller skabe kontrast til vinen. Hvis retten eksempelvis er krydret og stærk, er en vin med høj syre og tanniner et godt valg. Det modsatte gælder med mildere retter.

Syren i vinen skærer igennem fedtet og krydderierne og giver en friskhed, der balancerer rettens smag. Tanninerne har en lignende effekt og giver en mere struktureret smagsoplevelse. Eksempler på vine med høj syre og tanniner er Cabernet Sauvignon og Syrah, men der findes mange andre vine med et højt syreindhold og markante tanniner.

Hvis retten derimod er mild og delikat, så bør du i stedet vælge en lettere vin med et friskere udtryk, som er med til at understøtte smagsnuancerne uden at overdøve dem, som en tungere vin ville gøre. En hvidvin som Sauvignon Blanc eller en let rødvin som Pinot Noir kan være gode valg til den type retter.

2: Match vinens farve med rettens farve

Selvom det måske lyder som en skrøne, så er der noget om det – du kan tage udgangspunkt i rettens farve, når du skal vælge vin til maden. Det betyder, at du bør servere hvidvin til lyse retter, rosé til farverige retter og rødvin til mørke retter. Du har garanteret hørt, at hvidvin egner sig til fisk og skaldyr.

Hvidvin er ofte frisk og lys i farven og har en høj syre, der kan balancere fedtet i både fisk og skaldyr. Fisk og skaldyr har samtidig en delikat smag, der kan ende med at blive overdøvet af en tungere vin. Omvendt egner en mere intens rødvin sig bedre til tunge retter som bøffer eller gryderetter.

3: Husk, at der ikke er nogen facitliste

Der er ikke nogen facitliste, når det kommer til at kombinere vin og mad, og du bør derfor altid prøve sig frem, hvis du er i tvivl. Prøv at servere forskellige vine til forskellige retter og notér, hvad der fungerer godt sammen. På den måde kan du udvikle din egen smag og blive bedre til at finde den perfekte vin til de retter, som du serverer.