ANNONCE
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Sushi ris

Per Asmussen
   

Per er stifter af og redaktør på GastroFun.dk. Pers hjerte banker især for sous vide-teknikken, saucer og krogmodnet kød. Hans mission er at få danskerne til at spise bedre, lege og eksperimentere i køkkenet.

22. maj 2020

Opskrift på sushi ris

Slut med sushiris, der enten har fået for meget eller for lidt. Her vil jeg vise dig, hvordan du koger de perfekte sushiris!

Det siges faktisk, at det tager et helt år at lære at perfektionere tilberedningen af sushiris. Risene er noget er det absolut vigtigste (hvis ikke det vigtigste), når man laver sushi. I Japan udviser man så meget respekt for risene, at man efter siden ikke må dyppe eksempelvis nigiri i soyssaucen med risene nedad.

For det første skal du selvfølgelig bruge de rigtige ris: Sushiris. Det dur ikke med andre ristyper. På japansk hedder sushiris Japonicii. Dette er en kort rissort, der bliver rigtig klistret efter kogning.


4

Sushi ris

Forfatter: Per Asmussen
Forb. tid: 1 time 10 minutter
Tilb. tid: 25 minutter

Ingredienser

  • 460 gram Sushiris
  • 750 gram Vand koldt
  • 5 spsk. Risvineddike
  • 1 spsk. Risvin Mirin
  • 3 spsk. Sukker
  • 2 spsk. Salt

Sådan gør du

    1. Start med at skylle sushirisene grundigt. Det tager adskillige omgange med frisk vand. Vandet skal blive helt klart.
    2. Sæt risene til afdrypning i 60 minutter.
    3. Find en gryde med et tilhørende låg, der kan slutte helt tæt.
    4. Hæld risene i gryden efterfulgt af vand.
    5. Bring det i kog og skru herefter ned for komfuret, så det blot simrer. Lad det stå således i fem minutter.
    6. Skru igen ned for komfuret og lad risene dampe færdige i et lille kvarters tid.
    7. Sluk for komfuret og tag gryden af varmen.
    8. Tag låget af gryden og dæk i stedet gryden til med et rent viskestykke.
    9. Lad risene stå således i et kvarter.
    10. I mellemtiden hælder du risvineddike, risvin, sukker og salt i en ny gryde og lader det ligeså stille varme op på komfuret.
    11. Så snart sukkeret er helt opløst, slukkes komfuret, og gryden tages af varmen.
    12. Lad blandingen afkøle.
    13. Når sushirisene er kølet af, spredes de i et ensartet lag ud i en flad skål, optimalt set af træ.
    14. Brug en spatel (igen helst af træ) til forsigtigt at "pløje" i gennem risene, så de skilles ad.
    15. Hæld samtidig eddikeblandingen udover risene lidt efter lidt. Der skal endelig ikke tilsættes så meget, at risene bliver alt for fugtige.
    16. Lad risene stå på køkkenbordet og køle ned til omkring stuetemperatur.
    17. Lad risene stå med et rent viskestykke over, indtil de skal bruges. Risene holder sig kun i én dag, så de bør ikke gemmes for at blive serveret på et senere tidspunkt. 

Noter