ANNONCE
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
opskrift

Smør – guide og opskrifter

REDAKTION | 6. marts 2019

Smør er en af de fødevarer, som vi nærmest tager for givet. Det har altid været der, og det er en fast bestanddel i vores køleskab. Ligesom mælk, salt og rugbrød, så skal der bare altid være smør til rådighed.

Selv om vi herhjemme bruger mindre smør, end vi gjorde engang, så ligger forbruget stadig pænt og ret stabilt.

Smør gennem historien i Danmark og i udlandet

Selv om det føles sådan, så har smør selvfølgelig ikke eksisteret altid. Da historien om smørret rækker helt tilbage til for omkring 6.000 år siden, så kan ikke alle detaljer bevises, men det siges, at smørret blev opdaget ved en tilfældighed i Mellemøsten dengang for de mange år siden.

Dengang transporterede man fed mælk i nogle skindposer, som sad godt fast på hestene. Hvis den lange tur, som hestene skulle klare, var meget hård, så blev den hvide mælk forvandlet til gyldent smør.

Hvordan laves smør?

Det fortaber sig lidt i årene, men i mange bondesamfund – inklusiv det danske – lærte man at efterligne den strabadserende hestetur under mere fredsommelige former.

Det er jo længe inden, mælken blev behandlet på mejerierne. Mælken og fløden blev dog separeret, og fløden kærnedes til smør. Det var et langsommeligt og hårdt arbejde, som primært blev udført af kvinder.

Datidens smør smagte i øvrigt en del mere salt end det smør, vi kender i dag. Hovedårsagen til det var, at saltet var medvirkende til, at smørret kunne holde sig frisk i en længere periode, end hvis det ikke var salt.

I dag foregår hele processen på et mejeri. Der går faktisk hele 16 liter mælk til at lave et kilo smør.

Hvorfor spiser vi smør?

Primært spiser vi smør for smagens skyld. Det er jo egentlig ikke nødvendigt at bruge smør på brød, og mange undlader det da også helt. Men de fleste synes rigtig godt om smagen af smør. En nybagt bolle med smør på, smager jo for de fleste himmelsk.

Smør anvendes også til madlavning og til bagning. Mange bruger smør til at stege i. Det giver en helt anden smagsoplevelse end olie eller margarine. Det samme gælder for bagning. Smør er en vigtig ingrediens i mange kager.

Findes der forskellige slags smør?

I gamle dage smagte smørret forskelligt fra gang til gang. Det var før, der fandtes standardisering af mælkeprodukter.

I mange år var smør en standardvare med en standardsmag. I dag produceres der flere varianter af smør. Dels er der flere mærker på markedet, og dels produceres der varianter som for eksempel: økologisk smør, usaltet smør, smør med specialsalt og så videre.

Og så er der markante forskelle på smør fra land til land. Smør er ikke bare smør.

Opskrifter med smør

Hjemmelavet smør

Hjemmelavet smør

Se opskriften her.


Hjemmelavet luksussmør

Luksus smør

Se opskriften her.


Pisket smør

Pisket smør

Se opskriften her.


Brunet smør

Brunet smør

Se opskriften her.


Beurre Monté

Beurre monté


Pisket smør

Pisket smør

Se opskriften her.


Ghee & klaret smør

Ghee

Se opskriften her.


Hjemmelavet kryddersmør

Hjemmelavet kryddersmør til grillmaden

Se opskriften her.


Trøffelsmør

Trøffelsmør

Se opskriften her.


Brioche burgerboller

Brioche

Se opskriften her.


Crossaint

Crossaint

Se opskriften her.


Smørcreme

Smørcreme

Se opskriften her.


Hjemmelavet butterdej

Hjemmelavet butterdej

Se opskriften her.


Sauce Bearnaise

Bearnaise sauce

Læs artiklen med masser af opskrifter her.


Alt om saucer

Sauce

Læs artiklen med masser af opskrifter her.


Scones

Scones

Se opskriften her.


Pasta med trøffel og brunet smør

Pasta med trøffel

Se opskriften her.


Butter steak

Buttersteak

Læs artiklen her.


Smørmodning

Smørmodning

Læs artiklen her.


Video af hjemmelavet smør: